HTML

Patkánykodások

  • bogymon: Mit olvasok/unk, ha nem lesz hatvanypatkany.blog.hu? (2010.01.02. 13:01) A végtelenbe -- és tovább (Akik elmentek, 2009)
  • ShitIron: Üdv. Én amondó vagyok, hogy a halál után az van, mint mikor még meg se születtünk. Nincs semmi túlvilág csak vége és kész. (2009.12.19. 19:20) A Fehér Fény
  • llindus: jelenet: széchenyi tér, cuncimókus anyuka és kisgyerek, már totyog, de még nem beszél. anyuka: "gyere, kicsim, eszünk valamit a mekdonáldszban. gyerek: (szeretné reprodukálni, amit az anyja mondott) "Donnó...". mire anyuka kedves-korholó hangon kor... (2009.11.04. 12:01) A McDonalds nélküli ország
  • llindus: ugyanmár! de most komolyan... és egyébként is: a tojásos-békönös mekreggeli egyszerűen divine. ha tehetném, minden nap ezzel indítanék. kivéve persze, ha lángos van reggelire;) (2009.11.03. 23:38) A McDonalds nélküli ország
  • Hatványpatkány: A komoly félelmek kezdenek igazolást nyerni Shaq-et illetően az idénykezdő pár meccs után... Még a jámbor, agyonsérült (de egyebekben kiváló és nagyon szimpatikus) litván óriás: Ilgauskas is jobb nála egyelőre. 2009 van, nah. Nem 2002. Ezt én is ... (2009.11.03. 17:17) NBA Playoff 2009 – A nagydöntő
  • Hatványpatkány: Mohamed úgy döntött, továbbra sem jön a hegyhez, mert kicsi neki a leszállópálya (Puskás Stadion). Mr. McGuiness: ennél jobb kifogást nem sikerül előhalászni az iszákból? (2009.11.03. 16:21) U2-Zágráb-2009. 08. 09.
  • Hatványpatkány: Mi az, hogy "dölgött"? Valami nor-végét járó ló? (2009.10.21. 22:43) Meghülyült az A-ha
  • Gerry.: Hogy hívják a dölgött skandináv lovat? Osz-ló. Én kérek elnézést. (2009.10.18. 12:07) Meghülyült az A-ha
  • Hatványpatkány: Szerintem pedig épp a vallás akar tudománypótlékként fellépni (ld. kreacionizmus vs Darwin). Mellesleg, a "senki nem jött vissza, tehát ki mondaná meg, hogy nincs mennyország"-alapú logika azért nem jó, mert akkor pl. minden vallás megkérdőjelezhet... (2009.10.15. 20:03) A Fehér Fény
  • DepecheM: @Hatványpatkány: Azért merészeltem mindezt feleslegesnek, sőt SPEKULÁCIÓnak minősíteni, mert amíg senki nem jön vissza a túloldalról, addig a TAPASZTALATI tudomány (mert ez mi más lenne?) semmi bizonyosat nem állíthat. Mellesleg a szándékból, illet... (2009.10.13. 13:32) A Fehér Fény
  • Utolsó 20

Korábbi rágcsálnivalók

Korábbi rágcsálnivalók

A Patkány Éve

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.06.02. 21:14 Hatványpatkány

NBA Playoff 2009 – A nagydöntő

 

Az idei nagydöntőt egyrészről, ahogy végig tippeltem, Nyugatról a Lakers játssza – Keletről azonban nem az alapszakasz-győztes, az első két kört söpréssel abszolváló Cleveland jutott be, hanem az Orlando.

 

Az előzetes tippjeim zömében beváltak a rájátszás során, de most nagyot tévedtem és csalódtam egyszerre a keleti ágon. Az eredményt (4-2) bár eltaláltam, csak arra nem gondoltam (és gyanítom, sokan mások sem), hogy az Orlando nyer majd ennyire. Sajnálatos, de voltaképpen kimondható a látott meccsek tükrében: a Cavsnek esélye sem volt a Magic ellen, kezdve az elvesztett első otthoni meccstől. S ha James nem dobja be a 2. mérkőzés végén 1 másodperccel a dudaszó előtt azt az eszement triplát, a Cavset bizony kisöpörték volna, ami legalábbis óriási kontraszt a korábbi eseményekhez képest.

 

Kissé érthetetlen, hogyan esett szét ennyire a Cavs, lesz is róla még sok-sok vélemény, elemzés bizonyosan. Magam a következőkben látom a Lovagok kiesésének okait:

a) Az Orlando a Boston kiverésével olyan motivációs erőt kapott, ami lehet, hogy a Clevelandból hiányzott az első két kör sima söprései után. Emellett az első két kör után a Cleveland vagy egy hetet pihent, s talán nem tudta jól felvenni újra a kétnaponkénti meccsritmust.

b) Az sejthető volt, hogy a Cavs Dwight Howardot, az alapszakasz legjobb védekező játékosának választott tömény izom-és energiabomba centert nem fogja tudni tartani a maga centereivel: sem a középtávoliakat is jól dobó, de koránál fogva már kissé lassú Ilgauskassal, sem a még fiatalabb, de túl nagy játékerőt nem képviselő Varejaoval. Így aztán ami elvárható volt, hogy igyekeznek meggátolni a tripladobálásokban Lewist és Türkoglut. Végül is, a Cavs az alapszakasz legjobb védekező játékát produkálta, nemde. Ehhez képest azonban ők ketten:  együtt, vagy felváltva, szétdobálták a Cavset, Jamesék egyszerűen nem tudták megakadályozni a Magic gyors, felpörgetett, passzolós játékát, s ezzel azt, hogy a Magic gyorslövői helyzethez juthassanak. Sőt, nem csak ők: ha a lendület elkapta, Alston vagy Pietrus is megalázó gólokat lőtt a Clevelandnek.

c) El kell ismerni, a Magic kiváló védekezést produkált végig, sokszor úgy tűnt, a Cavs játékosai csak álldogálnak a pályán, hátha majd James csinál valamit. Szemmel láthatóan az orlandoiak arra játszottak, hogy mivel Jamest (akin nem múlott semmi: 40+ pont, 8+ assziszt és 8+ lepattanó átlaggal zárt, amire a liga történetében még egy játékos sem volt képes) nem tudják tartani, hadd dobjon csak, amennyit akar, egyedül úgysem tud meccset nyerni. Viszont a többieket, főleg Williamset és Westet meg kell fogni, amennyire lehet, s ha ők keveset, avagy rosszul dobnak, a partit hozni lehet. Így is történt. Nem véletlenül panaszkodott James, hogy sokszor nem kap támogatást. És az sem véletlen, hogy a Cavs egyetlen meggyőző, 5. meccsen történt győzelme azért volt lehetséges, mert James mellett West, Williams és Ilgauskas is 15+ dobott. Zömében azonban a Magic sokkal jobb dobóátlagot produkált (a festéken belül Howard miatt, azon kívül Lewisék miatt), mint a Cavs. Ráadásul minden meccsen volt legalább 1, de inkább 2 negyed, amikor a Cavs támadójátékát szétszedte a Magic: hiába vezetett mondjuk az első félidő végén akár 15 ponttal is a Cleveland, a Magic behozta azt (jellemző: a 6. meccsen az Orlando vezetett ennyivel a félidőben, de a Cleveland képtelen volt utolérni őket).

d) A Cavsnek egyszerűen nincs kispadja, vagy legalábbis olyan, ami playoff-kompatibilis. Akik ott ülnek, vagy azért nem tettek sokat az összképhez, mert érthetetlenül kevés időt kaptak Mike Browntól (pl. Gibson), vagy pedig már/még túl kevesek ehhez a műfajhoz: Ben Wallace többször volt valaha a liga legjobb védője, de már régóta nem az és egyszerűen fakeze van, Sczerbiak kritikán alul dobott, Pavlovics és a többiek pedig vagy nem játszottak, vagy ha igen, akkor is minek.

 

A Cavs 2 éve nagydöntőt játszott kevésbé összerakott (bár én Goodent, és főleg Hughest kedvelem) kezdőötössel, tavaly konferenciadöntőt, idén is azt. Vagyis az a fura helyzet állt elő, hogy hiába nyert alapszakaszt idén a Cavs, semmivel nem jutott előrébb, mint tavaly a Nagy Célt illetően. Ezen komolyan el kell gondolkoznia a menedzsmentnek. Ha mód van rá pénzügyileg, minőségi szerzés kellene centerposztra, szükséges még egy jó bedobó, és a kispad felét meg el kellene hajtani a vérbe, és új embereket találni helyettük. James ezt sokáig nem fogja bírni, sem ideigileg, a tökéletes fizikuma és kiváló keze ellenére sem. Néha az volt az érzésem, megint a 2007-es nagydöntőt látom, ahol egyedül küzd, de hiába.

 

Cleveland – Orlando 2-4 (106-107, 96-95, 89-99, 114-116, 112-102, 90-103)

 

A nyugati csatát, a többnyire szoros végeredmények ellenére a Lakers nyerte, és nem 4-3ra, ahogy tippeltem, hanem könnyebben. A kezdetek óta írom, hogy nagyon erős csapat, bejutnak a döntőbe. Kobe meg Gasol együtt, hozzátéve Fishert, Arizát, Odomot, és egy (általában a szükségeset hozni tudó) kispadot (pl. Vujacsics, Farmar), ez (el)várható volt. A Denver óriásit fejlődött az idénre, de ez még mindig nem elég. Anthony általában jól dob, de (bár ugyanúgy 2003-as draftos, mint James vagy Wade) ő még nem tudott olyan kristályodási pont lenni, mint a másik kettő a maga csapatában. Denverbe Billpusot (akinek érdemeit már többször méltattam) kellett vinni, hogy a Nuggets ilyen csapattá állhasson össze, de a jobb kvalitású kiegészítő játékosok (pl. Martin, Nene) sora azonban itt sem túl magas. Tény viszont, hogy időnként nagyon kemény, szoros csatákra tudták kényszeríteni Bryantéket. A Houston mellett jövőre a Denver az, amelyikből az ideinél is jobb eredményt tudok kinézni.

 

Lakers- Denver 4-2 (105-103, 103-106, 103-97, 101-120, 103-94, 119-92)

 

A döntőben nagyon érdekes lesz, mennyire bírja megfogni Kobe-t az Orlando (gyanítom, semennyire, mert őt általában lehetetlen), mennyire engedi dobálgatni Lewist és Türkoglut a Lakers, mit hoz a Gasol-Howard centerpárbaj, mennyire működik a védekezés és a csapatjáték. Továbbra is a Lakers győzelmét jósolom, de az eredmény a fentiek figyelembevételével nehezen tippelhető: lehet 4-1/2/3 is akár. S bár sokan James-Bryant csatát vártak a végére (magam is), az bizonyos, hogy így is remek meccsek lesznek majd.

 

De azért kicsit lóg az orrom, na.

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hatvanypatkany.blog.hu/api/trackback/id/tr1001160106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greggrant 2009.06.03. 18:25:41

nem vagy egyedül a fordított 4-2-es tippel, én is azt vártam a cle-orl meccsen.

DepecheM 2009.06.04. 22:56:57

No, akkor megen' hozzászólok! :) Ez az írás is több igen hasznos, érdekes meglátást tartalmaz, de hát HP barátunktól ezt már megszokhattuk.
Egy-két kritikai megjegyzés:
1. Dwight-ként írja a nevét Howard, nem Dwite-ként.
2. "Fischer" pedig csak Fisher, mivel gyengébben sakkozik, mint sch-s névrokona. :)
3. Gasol-Howard párharc tutira nem lesz szerintem, mivel Gasol nem igazán szeret ütközni, ezért szerintem (amíg ki nem pontozzák), addig Bynum fogja (megpróbálni) őrizni Howardot. Az más kérdés, hogy valószínűleg nem fog 20 percnél többet a pályán tölteni, ha rendesen befújkálják a játékvezetők a faultokat.

Végül pedig, úgy általában is, de James sorsát illetően különösen ajánlom HP figyelmébe a www.nba1.hu honlapot, van egy egészen érdekes elemzés arról, hogy Jakab miért mehet a Nagy Almába...
No, ennyi voltam!
Uff belétek!

Hatványpatkány 2009.06.06. 08:23:13

Köszi, h felhívtad a névbeli elgépelésekre a figyelmem, javítottam. Gasol és Howard párbaját inkább én is a pontok és lepattanók számára értettem. James meg ne menjen a Knicksbe, inkább a Cavset kellene még jobban erősíteni, ahogy fentebb írtam.

Hatványpatkány 2009.08.25. 12:06:08

"Ha mód van rá pénzügyileg, minőségi szerzés kellene centerposztra" -írtam.
De nem Shaq-re gondoltam, mint centererősítésre, akkor sem, ha fénykorában (8-10 éve) tényleg megállíthatatlan volt.
Komoly félelmeim vannak... (lásd a Phoenix előző szezonját).

Hatványpatkány 2009.11.03. 17:17:41

A komoly félelmek kezdenek igazolást nyerni Shaq-et illetően az idénykezdő pár meccs után... Még a jámbor, agyonsérült (de egyebekben kiváló és nagyon szimpatikus) litván óriás: Ilgauskas is jobb nála egyelőre.
2009 van, nah. Nem 2002.
Ezt én is érzem magamon. Csak fura, hogy a Cleveland menedzsmentje nem érzi a saját csapatán.
De az én lelkem tiszta, én szóltam előre, hogy nem lesz ez az igazolás jó, lásd: 2009. aug. 25-i komment.
A francért nem pl. Ben Gordon megszerzésére mentek rá. Egy ilyen erő-bedobó James mellé kiváltotta volna a mostani 2 centert, mert bármelyikük képes többet tenni középtávolról és a palánk alatt is, mint a mostani Cleveland-centerek (Elismerve, hogy Ilgauskas kiváló a kora és a sok sérülése ellenére, de a keze még mindig ügyes. Varejao ellenben nem sok szót érdemel. És sajna már Shaq sem.)
Ehh
süti beállítások módosítása