HTML

Patkánykodások

  • bogymon: Mit olvasok/unk, ha nem lesz hatvanypatkany.blog.hu? (2010.01.02. 13:01) A végtelenbe -- és tovább (Akik elmentek, 2009)
  • ShitIron: Üdv. Én amondó vagyok, hogy a halál után az van, mint mikor még meg se születtünk. Nincs semmi túlvilág csak vége és kész. (2009.12.19. 19:20) A Fehér Fény
  • llindus: jelenet: széchenyi tér, cuncimókus anyuka és kisgyerek, már totyog, de még nem beszél. anyuka: "gyere, kicsim, eszünk valamit a mekdonáldszban. gyerek: (szeretné reprodukálni, amit az anyja mondott) "Donnó...". mire anyuka kedves-korholó hangon kor... (2009.11.04. 12:01) A McDonalds nélküli ország
  • llindus: ugyanmár! de most komolyan... és egyébként is: a tojásos-békönös mekreggeli egyszerűen divine. ha tehetném, minden nap ezzel indítanék. kivéve persze, ha lángos van reggelire;) (2009.11.03. 23:38) A McDonalds nélküli ország
  • Hatványpatkány: A komoly félelmek kezdenek igazolást nyerni Shaq-et illetően az idénykezdő pár meccs után... Még a jámbor, agyonsérült (de egyebekben kiváló és nagyon szimpatikus) litván óriás: Ilgauskas is jobb nála egyelőre. 2009 van, nah. Nem 2002. Ezt én is ... (2009.11.03. 17:17) NBA Playoff 2009 – A nagydöntő
  • Hatványpatkány: Mohamed úgy döntött, továbbra sem jön a hegyhez, mert kicsi neki a leszállópálya (Puskás Stadion). Mr. McGuiness: ennél jobb kifogást nem sikerül előhalászni az iszákból? (2009.11.03. 16:21) U2-Zágráb-2009. 08. 09.
  • Hatványpatkány: Mi az, hogy "dölgött"? Valami nor-végét járó ló? (2009.10.21. 22:43) Meghülyült az A-ha
  • Gerry.: Hogy hívják a dölgött skandináv lovat? Osz-ló. Én kérek elnézést. (2009.10.18. 12:07) Meghülyült az A-ha
  • Hatványpatkány: Szerintem pedig épp a vallás akar tudománypótlékként fellépni (ld. kreacionizmus vs Darwin). Mellesleg, a "senki nem jött vissza, tehát ki mondaná meg, hogy nincs mennyország"-alapú logika azért nem jó, mert akkor pl. minden vallás megkérdőjelezhet... (2009.10.15. 20:03) A Fehér Fény
  • DepecheM: @Hatványpatkány: Azért merészeltem mindezt feleslegesnek, sőt SPEKULÁCIÓnak minősíteni, mert amíg senki nem jön vissza a túloldalról, addig a TAPASZTALATI tudomány (mert ez mi más lenne?) semmi bizonyosat nem állíthat. Mellesleg a szándékból, illet... (2009.10.13. 13:32) A Fehér Fény
  • Utolsó 20

Korábbi rágcsálnivalók

Korábbi rágcsálnivalók

A Patkány Éve

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.03.03. 15:03 Hatványpatkány

U2 - No Line On the Horizon (2009)

Az, hogy a U2 a modern rocktörténet egyik legjelentősebb zenekara, kevéssé vitatható. Az már persze sokkal inkább, ki mennyire kedveli őket: hogyan azonosulnak a dallamvilágukkal (már ha úgy vélik, van nekik egyáltalán), kicsapják-e náluk a biztosítékot Bono manírjai (ámbár melyik énekesnek nincs), jelentős gitárosnak tartják-e Edge-t (vagy szerintük a játéka csak unalmas delay-csilingelés), stb. stb.

Tény, hogy legalább 1987 óta minden albumukat megkülönböztett figyelem kíséri, ami azt jelenti, hogy kiváló zenét nyomnak, vagy azt, hogy remekül tudják vackokkal etetni a glóbusz lakóit, vagy pedig, hogy egyesek csak azért hallgatják meg az aktuális korongot, hogy utána jól tudják reszelni a fogaikat rajta, miszerint hű, ez rossz(abb) már megint/az előzőnél/a következőnél (megelőlegezve). Bárhogyan is legyen, írni azért imádnak róla, mert a U2 valahogyan, de mindig motiválja az ember fülét, az ujjait, meg tán az agyát is, urambocsá.

Kritikák tehát vannak szépszám, de persze egyik sem lehet objektív, max. csak az elfogódottság mértékének a szelepe van szabályozva. Mert nagyok az elvárások -- vagy már rég nincsenek. Kap is majd jót, rosszat, ahogy ez lenni szokott.

Előrebocsátom, én nagyon szeretem a U2-t már vagy 20 éve, tehát aki azt várja, miszerint előre megfontoltan szétalázom az új lemezt (mint pl. http://quart.hu/cikk.php?id=3433), az csalódni fog: nem lesz gladiátoros vérfürdő. No persze az sem örül majd, aki azt reméli, hogy sikoltozva a fejemre húzom a fitymám, hogy ez a banda legjobb albuma és most kellene egyesülni az Univerzummal, mert ennél nem lesz soha jobb.

Amikor a U2 a 90es évekbeli indusztriál-pop hangzást maga mögé hagyva kihozta az All That You Can Leave Behind-ot 2000-ben, egy igazi letisztult, dallamos, lassított mesterművet írt, jó pár, azóta himnusszá nemesült dallal. Nagyjából ez a vonulat van azóta is -- de ez nem azt jelenti most, hogy az egyik album jobb/rosszabb a másiknál: én a tónusokról és az érzésekről beszélek, amiket a zenéjük kivált.

Ez a lemez nehezen adja meg magát, ami nem baj, sőt. Első hallgatás után a "kár, hogy nincs rajta több zúzósabb dal"-gondolat jutott eszembe. Aztán arra jutottam, hogy nyugizzak már, hiszen a Pop-on is 3 gyors dalt követ 9 lassú, aztán azok közt is van pár 24 karátos. Szóval ekéhez inkább és újrahallgatni. Aztán újra. És megint.

Ugyanis többször megmártózva ebben a remek (és igen: zömében lassabb) zenében, újabb és újabb rétegeket, riffeket, dallamokat lehet észrevenni. Ez egy olyan medence, aminek a tetején úszol és csak utána merülsz le lassanként, egyre alább.

A lemez egyenetlen kissé a dalok "fülbemászóságát" illetően: kiemelkedik közülük a (Lady With the Spinning Head c. daluk gitáralapját eszembe idéző) címadó dal, a jellegzetes gitárhangzású Magnificient, a szomorú tónusú Moment of Surrender, aminek dallamát Bono mintha szándékosan elszorított hanggal énekelné (ez a rekedtes visszafogott tónus egyebekben is jellemző rá az elmúlt 3 albumon). A többi dal némelyikében is vannak jó momentumok (ezek zömében Edge gitárjátékához köthetők), a Fez-Being Born-ban pedig jól lehet érezni Brian Eno producer jelenlétét. (A Get On Your Boobs Boots sláger ellenben nekem kissé Vertigo-klón, de ezt megbocsáthatónak tartom Clayton basszusa miatt. Jumpingolni viszont biztos remekül lehet majd a koncerteken rá.)

A U2 új albuma véleményem szerint (ha már nagyon kell hasonlítgatni) felér a korábbi lemezeikhez, de csak türelmes embereknek, akik a zenét nem azonnal óhajtják magukévá tenni, hanem lassan szerelmeskedni akarnak vele.

 

Tracklist:

1) No Line On the Horizon

2) Magnificient

3) Moment Of Surrender

4) Unknown Caller

5) I"ll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight

6) Get On Your Boots

7) Stand Up Comedy

8) Fez - Being Born

9) White As Snow

10) Breathe

11) Cedars Of Lebanon

 

https://www.youtube.com/watch?v=D1WoUp_boB0&feature=related

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hatvanypatkany.blog.hu/api/trackback/id/tr99977615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása