HTML

Patkánykodások

  • bogymon: Mit olvasok/unk, ha nem lesz hatvanypatkany.blog.hu? (2010.01.02. 13:01) A végtelenbe -- és tovább (Akik elmentek, 2009)
  • ShitIron: Üdv. Én amondó vagyok, hogy a halál után az van, mint mikor még meg se születtünk. Nincs semmi túlvilág csak vége és kész. (2009.12.19. 19:20) A Fehér Fény
  • llindus: jelenet: széchenyi tér, cuncimókus anyuka és kisgyerek, már totyog, de még nem beszél. anyuka: "gyere, kicsim, eszünk valamit a mekdonáldszban. gyerek: (szeretné reprodukálni, amit az anyja mondott) "Donnó...". mire anyuka kedves-korholó hangon kor... (2009.11.04. 12:01) A McDonalds nélküli ország
  • llindus: ugyanmár! de most komolyan... és egyébként is: a tojásos-békönös mekreggeli egyszerűen divine. ha tehetném, minden nap ezzel indítanék. kivéve persze, ha lángos van reggelire;) (2009.11.03. 23:38) A McDonalds nélküli ország
  • Hatványpatkány: A komoly félelmek kezdenek igazolást nyerni Shaq-et illetően az idénykezdő pár meccs után... Még a jámbor, agyonsérült (de egyebekben kiváló és nagyon szimpatikus) litván óriás: Ilgauskas is jobb nála egyelőre. 2009 van, nah. Nem 2002. Ezt én is ... (2009.11.03. 17:17) NBA Playoff 2009 – A nagydöntő
  • Hatványpatkány: Mohamed úgy döntött, továbbra sem jön a hegyhez, mert kicsi neki a leszállópálya (Puskás Stadion). Mr. McGuiness: ennél jobb kifogást nem sikerül előhalászni az iszákból? (2009.11.03. 16:21) U2-Zágráb-2009. 08. 09.
  • Hatványpatkány: Mi az, hogy "dölgött"? Valami nor-végét járó ló? (2009.10.21. 22:43) Meghülyült az A-ha
  • Gerry.: Hogy hívják a dölgött skandináv lovat? Osz-ló. Én kérek elnézést. (2009.10.18. 12:07) Meghülyült az A-ha
  • Hatványpatkány: Szerintem pedig épp a vallás akar tudománypótlékként fellépni (ld. kreacionizmus vs Darwin). Mellesleg, a "senki nem jött vissza, tehát ki mondaná meg, hogy nincs mennyország"-alapú logika azért nem jó, mert akkor pl. minden vallás megkérdőjelezhet... (2009.10.15. 20:03) A Fehér Fény
  • DepecheM: @Hatványpatkány: Azért merészeltem mindezt feleslegesnek, sőt SPEKULÁCIÓnak minősíteni, mert amíg senki nem jön vissza a túloldalról, addig a TAPASZTALATI tudomány (mert ez mi más lenne?) semmi bizonyosat nem állíthat. Mellesleg a szándékból, illet... (2009.10.13. 13:32) A Fehér Fény
  • Utolsó 20

Korábbi rágcsálnivalók

Korábbi rágcsálnivalók

A Patkány Éve

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.11.04. 18:12 Hatványpatkány

Útikalauz kevésbé ismert irodalmi alkotásokhoz V.

Ismeretlen szerző: Te is fiam, Burnusz??!!

 

Hajdanán Egyiptomban 3,6. Rumszesz volt a fáraó, akit alattvalói nem kedveltek, ezért csak "fárajó"-nak nevezték. Rumszesz a fejébe vette: bebetonoztatja a Nílust, hogy ott (vízi)lóversenyeket rendezzen. A papság rémülettel hallgatja az ötletet, s elhatározzák, megölik a fárajót. Egy éjjel zárlatos szkarabeuszbogarat tekernek az uralkodó (Tibetből ajándékba kapott) dalai lámpájába. Ám a fáraó éppen akkor úgy dönt, hogy esténként inkább egy nyenyec horroradót néz, amely a helyes uralkodáshoz sugároz vérbő tanácsokat. Így tehát csak a tevevíziót kapcsolja be. A papok egyike ezért megpróbálja rábeszélni a fáraót, hogy inkább olvasgasson lámpafénynél, egy jó meleg egyiptomi kandalló mellett ókirgiz bulvárlapokat, hátha ez felvillanyozza kissé, s emellett így azt az esetleges vádat is elkerülhetné, hogy sötét, mint az éjszaka. Ám mivel hasztalan győzködi-gyűri-gyömöszöli-morcongatja, nem tud bogarat tenni a fülébe, sőt, még a lámpából is el kell tüntetnie, nehogy a fáraó paranoiás szolgája: Borszesz lángra kapjon a gyanútól. Sajnos azonban a pap is kissé bogaras, és elfelejti, hogy a szkarabeusz zárlatos, miáltal a tervvel együtt ő is füstbe megy.

            A Nílust tehát elkezdik bebetonozni. A munkásokat bálnaszörppel és gabonával próbálják motiválni, utóbbi esetében kevés sikérrel. Ennek ellenére egy nyolcsávos szakasz elkészül Théba és Giza között. A papok újabb összeesküvést szőnek, de matyó népviseletként próbálják eladni a piacon, ezért megbünteti őket az ellenőr. (Egyébként az egészet Borszesz leplezte le és helyezett el virágokat a talapzatnál.)

            A fáraó megorrol a papokra és eljátssza Cyranót. Végül elhatározza, hogy megbünteti a papokat, ám nem tudja a krokodilok közé dobatni őket, tekintve, hogy a Nílus be van betonozva. Végül a dolog megoldódik, mert az egész út elsüllyed, mivel a fáraó kövér felesége: Nofretetű ugrálni kezd az útpadkán.

            A fáraó ekkor úgy dönt: piramisokat akar, mégpedig 192 darabot, egyenként 617 méter magasat, közöttük nyeregvasúttal. A maradék papság és a nép fellázad, ezért nagyon sok hidegvizes borogatást kellett szétosztani. Az uralkodó végül megelégszik néhány doboz lejárt szavatosságú zabpehellyel, bár a dolgot nehezen tudja megemészteni.

            Borszesz ekkor már mindenütt összeesküvést sejt, ezért felveszi a Mel Gibson nevet. Megvádolja a fáraót is, hogy összeesküdött magával, holott már van felesége. Borszesz addig őrjöng a Nílus partján, hogy az egészen leapad. Végül kacérkodni kezd a dadaizmussal, de mindennek nekimegy, mert nem lát semmit a fejére hegesztett kenyérpirítótól. Ide-oda bolyong nagy zaklatottságában, s csak a kínai határőrök figyelmeztető lövéseire fordul vissza. Végül a papok egy kád kénsavba rejtik, s ott végre feloldódik.

            Eközben a hettiták hadat üzennek. A mű drámai csúcspontja következik.

 

            Hettita követ: Uram, engem Mursilis, a hettiták királya, ő, aki a király, küldött engem, őkirály, a hettitáké, engem.

            Fáraó: Akkor te vagy a küldött?

            H: Bingó.

            F: Akkor mostmár csak azt nem értem pontosan, ki küldött.

            H: Én vagyok küldött.

            F: De ki küldött?

            H: A király.

            F: A király küldött?

            H: Nem. A király küldött.

            F: És akkor te?

            H: Én vagyok a küldött, akit küldött.

            F: És akkor ő?

            H: Ő a király, aki küldött.

            F: (legyint) Furcsa ország, ahol egy küldött király lehet... Na mindegy. Go on.

            H: Azért jöttem én, a küldött, hogy a király, aki engem...

            F: (közbevág) Tömör és velős legyél, mint egy csont, követ.

            H: (hátranéz) Ki?

            F: Ki ki?

            H: Ki követ?

            F: Te.

            H: Kit?

            F: Ki kit?

            H: (legyint) Furcsa ország, ahol még egy hadüzenetet se lehet normálisan átadni... Na mindegy. Fárajó! A hettiták királya azt üzeni, hogy harc lesz!

            F: Harc?

            H: Harc.

            F: Hát akkor mondd meg annak a Mirr-Murrnak, hogy ezesetben csata lesz.

            H: Csata?

            F: Csata.

            H: Meg harc.

 

            A fáraó végül legyőzi a hettitákat, a királyukat felpofozza, és elolvastatja vele önéletrajzi művét. A "Buzgonyácsók tucukája" című munka hetedik soránál a hettita király megőrül, teljes időzavarba kerül, elzarándokol Mekkába, és nagyon csodálkozik, hogy ott még nincs az égvilágon semmi.

 

            A mű szerzője az egyiptológia jelen állása szerint egy főpap lehetett, aki megúszta a krokodilokat. Nevét a kutatás nem ismeri, bár (egyes, az egyiptológia meghatározó szaktekintélyei által erősen vitatott és bírált nézet szerint) ettől még lehetett neki.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hatvanypatkany.blog.hu/api/trackback/id/tr95749739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása